Sayfalar

Windows 10: Mahremiyetinizi İhlal mi Ediyor? | Telemetry Servisi Nasıl Devre Dışı Bırakılır?

Windows 10'u kullanırken Microsoft, ürün ve hizmetlerini geliştirmenin yanı sıra sorunları belirlemelerine ve gidermelerine yardımcı olan performans ve kullanım bilgilerini toplar. Buna Telemetry Servisi deniyor. Bu bilgilerin nasıl toplanacağı ile ilgili ise 3 seçenek vardır: Temel, Gelişmiş ve Tam.

Fark edebileceğiniz üzere Devre Dışı bırakma seçeneği yok. Microsoft bu seçeneği sadece Windows 10 Enterprise sürümünde sunuyor. Bu yazıda diğer sürümlerde Telemetry Servisi'ni nasıl devre dışı bırakabileceğinizi anlatacağım. Ama önce isterseniz bu ayarların ne anlama geldiğini görelim.



  • Temel bilgiler Windows'un çalışması için önemli olan verilerdir. Bu veriler, Microsoft'un cihazınızın özelliklerini, ne yüklü olduğunu ve Windows'un doğru çalışıp çalışmadığını bilmesine olanak sağlayarak Windows'un ve uygulamaların düzgün çalışmasını sağlamaya yardımcı olur. Bu seçenek ayrıca Microsoft'a temel hata geri bildirimini de açar. Bu seçeneği belirlerseniz, Windowsgüncelleştirmeleri sağlanır (Windows Update aracılığıyla, Kötü Amaçlı Yazılımları Temizleme Aracı tarafından kötü amaçlı yazılım koruması da dahil olmak üzere), ancak bazı uygulamalar ve özellikler doğru çalışmayabilir veya hiç çalışmayabilir.
  • Gelişmiş veriler Tüm Temel verilerin yanı sıra, belirli özellikleri veya uygulamaları ne kadar sıklıkta veya ne kadar süre kullandığınız ya da hangi uygulamaları en sık kullandığınız gibi,Windows'u nasıl kullandığınızla ilgili verileri içerir. Bu seçenek ayrıca bir sistem veya uygulama kilitlenmesi oluştuğunda cihazınızın bellek durumu gibi gelişmiş tanılama bilgilerini toplar ve aynı zamanda cihazların, işletim sisteminin ve uygulamaların güvenilirliğini ölçer. Bu seçeneği belirlerseniz, size gelişmiş ve kişiselleştirilmiş bir Windows deneyimi sağlanır.
  • Tam veriler Tüm Temel ve Gelişmiş verileri içerir, ayrıca cihazınızdan bir sorun oluştuğunda üzerinde çalıştığınız belgenin bölümlerini istemeden içerebilecek sistem dosyaları veya bellek anlık görüntüleri gibi ek verileri toplayan gelişmiş tanılama özelliklerini açar. Bu bilgiler, daha ileri sorun giderme adımları uygulamasına ve sorunların düzeltilmesine yardımcı olur. Bir hata raporunda kişisel bilgiler yer alırsa, bu bilgileri kimliğinizi belirlemek, size ulaşmak veya reklamları size yönlendirmek için kullanmayız. Bu en iyi Windows deneyimi ve en etkili sorun giderme içinMicrosoft tarafından önerilen seçenektir.


Insider sürümlerinde varsayılan olarak Tam seçeneği seçilidir ve değiştirilemez.


Geri bildirim ve tanılama yoluyla toplanan tanılama ve kullanım bilgilerini kimler görür?

Microsoft çalışanlarına, yüklenicilerine, satıcılarına ve ortaklarına toplanan bilgilerin ilgili kısımlarına erişim verilebilir, ancak bu bilgileri yalnızca Microsoft ürün ve hizmetlerini veya Microsoft ürün ve hizmetleriyle birlikte kullanılmak üzere tasarlanmış üçüncü taraf yazılım veya donanımlarını onarmak ve iyileştirmek üzere kullanmalarına izin verilir.


1- Buradan Telemetry_Devre_Dışı.rar dosyasını indirin.

2- Sisteminizde .rar dosyalarını açacak bir yazılım yüklü olup olmadığına bağlı olarak şunlardan birini yapın;

  • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım (WinRar, 7-Zip, WinZip vb.) yüklüyse dosyaya çift tıklatmanızya da sağ tıklatıp kullandığınız yazılıma göre değişebilen seçenekleri kullanmanız yeterli. Dosyaları Masaüstüne ayıklayın.
  • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım yüklü değilse buradan WinRar ya da buradan 7-Zipprogramını ücretsiz olarak indirebilirsiniz. 

3- Masaüstünde oluşan Telemetry_Devre_Dışı klasörünün içinde script (.bat) ve 1 adet Kayıt Defteri anahtarı (.reg) olduğunu göreceksiniz;

  • Telemetry_Devre_Dışı.bat
  • Telemetry_Devre_Dışı.reg

4- Kayıt Defteri anahtarına çift tıklayın ve gereken onayları verin.

5- Telemetry_Devre_Dışı.bat dosyasına ise sağ tıklatıp yönetici olarak çalıştırın.

 
Bu script WAP Anında İletileri Yönlendirme Hizmeti ve Tanılama İzleme Hizmeti'ni durdurur ve başlangıç ayarını Devre Dışı olarak ayarlar.

6- Bilgisayarı yeniden başlatın.


  • Windows arayüzünde ve ayarlarda herhangi bir değişiklik olmayacak. Bu Telemetry Servisi'nin halen çalıştığı anlamına gelmiyor.
  • İşiniz bittikten sonra Masaüstündeki Telemetry_Devre_Dışı klasörünü ve indirdiğiniz .rardosyasını silebilirsiniz.

Varsayılan ayarlara geri dönüş

7- Buradan Telemetry_Varsayılan.rar dosyasını indirin.

8- 2...6 adımlarını tekrarlayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder