Sayfalar

Windows 10: Sistem Dosyalarının Sahipliğini Alma


Sık sık "Şu dosyayı açamıyorum!" veya "Şu dosyayı silemiyorum!" gibi şikayetlerle karşılaşıyorum. Daha önce sahipliği alma ile ilgili yazı yazdım ama sistem dosyalarında işler biraz daha karmaşıklaşıyor. Aslında azmeden kurcalaya kurcalaya bulur ama çoğunuzda da bu azim yok :)

Windows 8 ve 10: Bir Nesnenin Sahipliğini Almak

Bu yüzden sahipliği alması biraz daha zor olan dosya ve klasörler için ayrı bir yazı yazmaya karar verdim. Çok fazla açıklama yapmayacağım çünkü zaten videoyu izleyip adımjları eksiksiz yerine getirdiğinizde sorun yaşadığınız dosya veya klasörlerin sahipliğini kolayca alabileceksiniz...


Dikkat!!! Sistem dosyalarının sahipliğini almak sisteminizin kararlılığını bozabilir ve çoğu durumda yaptğınız işlemi geri almanız mümkün değildir. Böyle bir durumda Yenileme ya da Sıfırlama yapmak zorunda kalabilirsiniz. Uyarıldınız!

Genelde 2 tür sorun oluyor: Sahiplik ve İzin sorunu. Bunları canlandırmak adına sistemimi, gizli dosyaları vesistem dosyalarını gösterecek şekilde ayarladıktan sonra sistem kök dizininde(C:\) bulunan Documents and Settings ve System Volume Information klasörleri üzerinde işlem yapacağım.


Videoda görebileceğiniz üzere yönetici olmama rağmen her iki klasöre de erişemiyorum;


Yine videoda görebileceğiniz gibi 2 klasörün erişim sorunu birbirinden farklı; Documents and Settingsklasöründe sahiplik sorunu varken System Volume Information klasöründe sadece izin sorunu var.



Video boyunca sahiplik ve izinleri Administrators grubu üzerine alıyorım. Administrators grububilgisayarda yönetici hesabı olan tüm kullanıcıları kapsıyor ve doğal olarak benim kullanıcı hesabımı da kapsıyor. Siz isterseniz yetkileri direkt kendi kullanıcı hesabınıza verebilirsiniz. Bu şekilde yaptığınız değişiklikler sistemdeki diğer yöneticiler üzerinde etkili olmaz.

Videoda ilk olarak izin sorunu olan klasör üzerinde işlem yapıyorum.
Burada kritik nokta "Sahip" olarak zaten yetki vereceğiniz grup ya da kullanıcı görünüyor bile olsa "tamam o zaten ayarlı" dememenizDeğiştir'e her halukârda tıklatın.



2. bölümde ise sahiplik sorunu olan klasör üzerinde işlem yapıyorum.
Buradaki ilk kritik nokta Denetim sekmesinden başlamanız. Tersi de olur ama tekrar tekrar aynı adımları yapmak zorunda kalırsınız. Ayrıca bu işlem biraz daha karışık o yüzden neyi işaretlediğimi neyi işaretlemediğimi dikkatle ve anlayarak takip edin. Örneğin Devralma zaten etkin olduğu için ben ellemiyorum ama sizde tersi olabilir bu durumda sizin bu butona tıklatmanız gerekir. (Alttaki resim) Nitekim İzinler sekmesinde işlem yaparken tam tersi olduğu için o butona tıklatıyorum.


2. dikkat etmeniz gereken nokta ise İzinler sekmesinde de "Sahip" olarak zaten yetki vereceğiniz grup ya da kullanıcı görünüyor bile olsa "Ha tamam o zaten ayarlı" dememeniz. Değiştir'e her halukârda tıklatın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder