Sayfalar

Windows 10'un İlk Büyük Güncellemesi (10586) ile Gelen Yenilikler Neler?


Windows 10'a ait ilk büyük güncelleme olan sürüm 10586 (Diğer adlarıyla Yapı 1511 - Threshold 2 - Fall Update2015 yılı Kasım ayında yayınlandı ve çoğunuz bilgisayarınıza yüklediniz.


Yüklemeyenler için bir not düşeyim: Bu normal bir güncelleme değil. Sürüm 10586'ya ait kurulum dosyaları indiriliyor ve Windows yeniden kuruuyor. Bu arada veri kaybetmiyorsunuz. İndirme boyutu ise 3 GB'a yakın.

Peki yeni sürümde yeni neler var; Microsoft yeni sürümde sizlerden gelen geri bildirimlere dayanarak 200civarı temel iyileştirme yapmış. Bunların pek çoğu sistemin daha stabil ve sorunsuz çalışmasına yönelik veya iş kullanıcıları için. Yani sıkıcı şeyler. Sizleri ilgilendireceğini düşündüğüm şeyler ise 2 elin parmaklarını geçmiyor ama gerçekten de eksikliği hissedilen şeylerdi iyi olmuş. Şimdi geçelim yeniliklere;

1- Artık Windows 10'u direkt Windows 7, 8 veya 8.1 lisans anahtarınızla etkinleştirebiliyorsunuz.



Güncelleme (1 Aralık 2015) Daha önce hiç yükseltilmemiş Windows 7 Home Basic (OEM) lisansına sahip bir bilgisayara Windows 10 Home sürümünü direkt temiz kurulum yaparak yükledim ve Windows 7 Home Basic (OEM) lisans anahtarını girerek Windows 10 Home sürümünü etkinleştirdim. Ancak indireceğiniz Windows 10 Home ISO dosyası hem PRO hemHome sürümlerini içeriyor ve hangisinin kurulacağına yüklenen bilgisayarın lisans durumuna göre karar veriliyor. Yani örneğin daha önce Windows 10 yükseltmesi yaptıysanız ve bilgisayarınız örneğin Windows 10 PRO çalıştırabilir olarak etiketlendiyse kurulum otomatik olarak PRO sürümünü kuruyor. Ama daha önce hiç yükseltme yapmadıysanız o zaman burada anlattığım işlemleri yaparak kurulumun size hangi sürümü kurmak istediğinizi sormasını sağlayın: Lisans Anahtarı BIOS'a Gömülü Windows 8 Single Language Önyüklü Bilgisayarlarda Lisans Anahtarının Uyuşmaması Sorunu


Eski sürümlerde öncelikle yükseltme yapmanız ardından temiz kurulum yapsanız bile Internet'e bağlı olmanız ve kendiliğinden etkinleşmesini beklemeniz gerekiyordu. Ancak Microsoft'un yaptığı açıklamada ilk yükseltmenin hala şart olup olmadığı çok açık değil. Ben de deneyemedim çünkü elimde daha önce Windows 10'a yükseltilmemiş hiçbir makine yok. Bu konuda geri dönüşler makbule geçecektir.

Bunun için kurulumdan sonra;
  1. Yönetimsel Araçlar Menüsü'nü açın ve Sistem'e tıklatın. 
  2. Sağ en alttaki Windows'u etkinleştir bağlantısına tıklatın.
  1. Açılan Ayarlar penceresinde Ürün anahtarını değiştir bağlantısına tıklatın.
  1. Windows 7, 8 veya 8.1 lisans anahtarınızı girin.

ya da kurulum esnasında Windows 7, 8 veya 8.1 lisans anahtarınızı girin.


2- Artık pencere başlıklarını ve Görev Çubuğu'nun rengini değiştirebiliyorsunuz;


Windows 10'un en itici parçasıydı beyaz pencere başlıkları. Hatta bunun için bir yazı yazmıştım: Windows 10: Pencere Başlıklarını Renklendirin!
Yeni sürümde ise bu yazıya büyük ölçüde gerek kalmadı. Artık Ayarlar Uygulaması/Kişiselleştirme/Renkleryolunu izlediğinizde görebileceğiniz Başlangıç, görev çubuğu, işlem merkezi ve başlık çubuğunda renk göster anahtarını Açık konuma getirerek renkleri geri getirebiliyorsunuz. Arka planımdan otomatik olarak tema rengini seç anahtarını Açık veya Kapalı konuma getirerek de dilediğiniz rengi ayarlamanız ya da bunun otomatik yapılmasını sağlamanız mümkün.


3- Oturum açma ekranı arka planını artık değiştirebiliyorsunuz | Windows Spot Işığı


Çoğunuz zaten fark etmiştir; Oturum açma ekranında "Bu resmi beğendiniz mi?" diye soruluyor ve değiştirebiliyorsunuz. Buna ek olarak Ayarlar Uygulaması/Kişiselleştirme/Kilit ekranı sekmesinden kendi istediğiniz bir resmi atayabilir ya da seçtiğiniz fotoğraflardan oluşan bir slayt gösterisi oynatılmasını sağlayabilirsiniz.


Ayrıca resimde de görebileceğiniz üzere yeni bir özelik devreye girdi; Windows Spot Işığı
Buna göre her oturum açtığınızda Windows Spot Işığı sizi farklı bir fotoğrafla karşılıyor. İsterseniz bu seçeneği seçebiliyorsunuz.

4- Tema kişiselleştirme seçenekleri geri geldi.


Windows 10'un ilk sürümlerinde Denetim Masası\Görünüm ve Kişiselleştirme\Kişiselleştirme yoluyla ulaştığınız Kişiselleştirme ekranının altında yer alan seçenekler kaldırılmıştı. Bu sürümle beraber tekrar eskisi gibi oldu


5- Artık uygulamaların varsayılan kaydetme konumunu değiştirebiliyorsunuz.


Eski sürümlerde belge, resim, video, müzik gibi öğeleri varsayılan olarak diğer sürücülere kaydetmek mümkündü ama uygulamalar diğer sürücülere kaydedilemiyordu. Bu sürümde ise bu mümkün hale getirildi. Bu özellikle hafıza kartı ile kullanılabilen tablet ve telefon gibi cihazlar için güzel bir değişiklik. Bunun içinAyarlar Uygulaması/Sistem/Depolama yolunu izlemeniz ve diğer sürücüyü seçmeniz yeterli.


6- Tuttturma (Snap) özelliğinde yapılan iyileştirmeler


Yeni sürümle beraber gelen yararlı geliştirmelerden biri de tutturma özeliğinde olmuş. Ayarlar Uygulaması/Sistem/Çok görevli yolunu izlediğinizde karşınıza çıkan Bir pencereyi tutturduğumda kullanılabilir alanı dolduracak şekilde pencereyi yeniden boyutlandır 
ve Tutturulmuş bir pencereyi yeniden boyutlandırdığımda bitişiğinde yer alan tüm tutturulmuş pencereleri aynı anda yeniden boyutlandır seçenekleri son derece işlevsel olmuş. Tam olarak ne işe yaradıklarını biraz kurcalayarak bulabilirsiniz.


7- Microsoft Edge'de iyileştirmeler.


Yeni sürümden Microsoft Edge'de nasibini almış. Pek çok iyileştirme var ama en dikat çekenleri sekme ön izlemelerinin gelmesi ve DLNA üzerinden medya akışı sağlamaktaki iyileştirme ve yenilikler.


Bunların dışında başlat menüsünde daha fazla kutucuğun görüntülenmesi, yeni mağaza uygulamaları, yönetimsel araçlar menüsü ve görev çubuğu sağ tuş menüsünün arka plan renginin koyu gri olması, mağaza uygulamalarının açılma ve kapanmasında yeni animasyonlar, sistem ikonlarında değişiklikler gbi onlarca  ufak tefek değişiklikler var. Bunları teker teker yazmak hem yazıyı uzatacağı hem de benim çok vaktimi alacağı için gerek görmedim.Internet'te görüşmek üzere.

Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder